Vijf schrijvers presenteren zich tijdens de Krabbenfoor in Bergen op Zoom

Foto: Jan

Vijf Nederlandstalige schrijvers melden zich op de vrijdagmiddag (27 juli) en zaterdagmiddag (28 juli) bij Den Enghel tijdens het Bergse evenement Bourgondische Krabbenfoor.

Vier Nederlandse en een Vlaamse schrijver zullen hun boeken aan het publiek presenteren. Hierbij kan het publiek hen directe vragen stellen, hun boeken zien en kopen, en signeren de schrijvers graag hun werk. Op de vrijdagmiddag en de zaterdagmiddag zullen de schrijvers tussen 13:00 uur en 16:30 uur aanwezig zijn voor Den Enghel, Grote Markt 19 te Bergen op Zoom.

Fiona Hack

Deze in Delft geboren schrijfster is geboren uit twee culturen. Met haar Jamaicaanse moeder en Haagse vader weet Fiona hoe moeilijk het kan zijn om je eigen plaatsje in de maatschappij te veroveren. Hoewel Fiona ook als fysiotherapeut aan de slag is, zorgt haar creativiteit en haar vermogen tot fantaseren voor de meest wonderlijke boeken. Met name haar kinderboeken “Nadja en Najib” en “Allard en de magische zuurstok” weten de kinderen al snel te bereiken.

Maar deze creatieve schrijfster ziet haar korte verhalen en gedichten ook in tal van bundels verschijnen. Zelf heeft ze ook diverse bundels samengesteld, het tekent de diversiteit in de schrijfster die Fiona is.

Henk Witjes

Henk is als schrijver een laatbloeier misschien, maar dan wel eentje die niet meer te stoppen is. Deze Bergenaar is bekend als directeur in het onderwijs en als regisseur / schrijver in het musical en theater circuit. Al jaren liep hij met een idee rond. Maar zijn beslommeringen voor bovenstaande snoepten de benodigde tijd weg. Tot hij eindelijk de momenten weet te grijpen om zijn pen te laten spreken en aldus in 2017 zijn eerste boek uitkomt “De Idealisten”.

Henk is met name een schrijver die zijn boek, zijn karakters en de verhaallijnen steeds verder weet af te pellen. Zo krijgt zijn boek de diepgang die je als lezer helemaal opslurpt in het verhaal. Het is wat zijn boek maakt tot dat boek dat je, wanneer je eenmaal begonnen bent, niet meer weg kunt leggen. Momenteel werkt Henk hard aan zijn tweede boek dat hij dit jaar nog hoopt uit te geven.

Motell Rijnen

Veel mensen kennen deze ingezetene van Breda als muzikant. Immers, hij staat al meer dan veertig jaren op het podium als folk muzikant. Maar er schuilt veel meer achter deze persoon. Al sinds 2006 verschijnen de eerste werken. Korte verhalen, gedichten en romans verschijnen van zijn hand. Met een Litouwse moeder en een Bredase vader weet ook Motell wat het is om verschillende culturen te omarmen. Ook de overleving van de Shoah (tijdens W.O II belandde zijn moeder als Litouwse joodse uiteindelijk in het concentratiekap Stutthof) draagt bij aan een jeugd van Motell die hem een rijp en bedachtzaam man maken.

Zijn debuut met “Koningin van de Claddagh” brengt direct de diepere lagen van het leven aan het licht. Dat geeft hij nog eens een extra dimensie met zijn laatste boek “HoRa”. De zoektocht naar een man in een zwart pak, een rood overhemd en een bleek gelaat, leidt tot vele verschillende en verrassende inzichten en brengt hem zelfs voorbij de wereld van de levenden als hij Max ontmoet.

Marc Kerkhofs

Deze Vlaamse schrijver woont momenteel in Edegem, regio Antwerpen. Deze taalkunstenaar wrocht en knecht al woorden tot verhalen vanaf de lagere school. Hij was slager, onderhoudstechnieker in een carwash, maar de liefde voor taal en de drang tot het optekenen van zijn gedachtevruchten dwingen hem op het schrijverspad. Bij schrijverswedstrijden valt hij al snel in de prijzen en ook zijn eerste roman “Verloren tijd” weet al snel de aandacht te trekken.

Zijn ongebreidelde fantasie en zijn vermogen om het dagelijkse leven te verbuigen, leiden al snel tot een nieuwe Pennenvrucht; “Beet”. Dit spannende verhaal gaat over een carwash waar in de krochten van de waterputten een vreemd wezen blijkt te schuilen. De ontmoeting van de hoofdpersoon met dit creatuur is het begin van tal van verrassende en soms onverkwikkelijke gebeurtenissen.
Met zijn korte verhalen, romans en gedichten is Marc een veelzijdig schrijver.

Sonn Franken

Deze Bergse schrijver heeft al sinds de lagere school overal pen en papier liggen. Waar het begon met veelal gedichten, was het een stukje proza dat de Nederlandse schrijver Albert Hagenaars opviel. Albert was dan ook de stok die er voor zorgde dat het eerste boek ontstond: “De Oversteek”. Dit fantasie boek is er een van een drieluik, dat als titel kreeg:”De Kronieken van Ginder”. Ook deel II is inmiddels uitgebracht : “Bleke Demonen”. Sonn heeft ook inmiddels twee bundels met gedichten en eigen foto’s uitgebracht: “Scherm, mijn Venster” en “Voorbij de Einder”.

De laatste jaren is Sonn ook actief met schrijfwedstrijden dat met korte verhalen en gedichten hem de nodige nominaties oplevert. Met zijn oorlogsroman ‘In de Schaduw der Waarheid” grijpt Sonn terug op de belevingsverhalen van overlevenden van de 2e Wereld Oorlog, waarbij mensen uit Nederland door de Duitsers worden weggevoerd om in het buitenland voor hen te gaan werken. Het is een kritische vinger omhoog om aan te geven dat ook de oorlog veel grijstinten bevat en niet zo stellig is als de zwart witte geschiedenisboekjes (gedicteerd door de overwinnaar) ons willen doen geloven.

Eenzelfde kritische vinger is er ook bij zijn laatste boek “Dossier Doel” waarbij in de vorm van een fictieve thriller de lezer meegenomen wordt langs een eindeloze rij van incidenten bij de kerncentrales te Doel.