Deze activiteiten zijn er op Open Monumentendag

Foto: Reimerswaal.nieuws.nl^V

Duizenden monumenten gaan op zaterdag 8 september open voor Open Monumentendag. in Reimerswaal zijn er veertien activiteiten. Dit zijn ze.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in ruim 30 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

Arsenaal
Arsenaalstraat 19, Rilland

Stevig geconstrueerd rechthoekig gebouw. In het zware muurwerk door luiken beschermde vensters met taps bewerkte neggen. Poorten en vensters met natuurstenen hoekblokken en sluitstenen. Gedateerd boven de poort in voorgevel 1787. Was vroeger een militaire opslagplaats. Pannen zadeldak.

Monumentale boerderij
Sint Pieterspolder 1, Kruiningen

De Witte Molen
Molendreef 2, Rilland

In het jaar 1851 werd de korenmolen, type stellingmolen, te Rilland gebouwd. Foort de Jonge werd de eerste korenmolenaar.

De Oude Molen
Slagveldstraat 55, Kruiningen

De Oude Molen is een korenmolen van het type grondzeiler. De molen is gebouwd in 1801 en is in bedrijf geweest tot 1953. Opvallend aan deze molen is dat de roeden die gebruikt zijn zeer grof en zwaar zijn in verhouding tot de bescheiden omvang van deze molen. Op donderdag 1 maart 2001 werd de molen verplaatst naar een wat verder gelegen kunstmatige heuvel, omdat huizenbouw rond de oude standplaats van de molen te veel hinder voor een goede windvang ging opleveren.

Molen De Hoed
Havenoordseweg ong., Waarde

De enige standerdmolen op Zuid-Beveland is te vinden in Waarde. Oorspronkelijk is deze oliemolen al voor 1550 in Gent gebouwd als Rode Roermolen. Eigenaar Josef van den Bossche vereeuwigde in 1807 zijn naam zichtbaar in de houten standerd van de molen.

Molen De Rozenboom
Westweg 17, Krabbendijke

Molen De Rozeboom is een korenmolen van het type grondzeiler. De molen is gebouwd in 1862 en is in bedrijf geweest tot 1947. De molen dankt zijn naam aan de eerste molenaar, Jan Rosier. In de loop der tijden is het uiterlijk van de molen diverse keren veranderd. Zeer bijzonder in de molen is het spoorwiel dat 144 kammen telt, een staaltje molenmakers-vakmanschap.

Johanneskerk
Burg. Elenbaasstraat 4, Kruiningen

De Johanneskerk is een gotisch bouwwerk, pseudo-basilikaal schip uit de tweede helft van de 15e eeuw. Het westelijk dwarspand dateert uit het begin van de 16e eeuw, het koor is verloren gegaan. De preekstoel dateert uit 1596, doophek, tochtportaal en vierbanden dateren uit omstreeks 1600. Graftombe voor Arnoud van Gruningen, uit 1561, met bijbehorende epitaaf.

NH Kerk
Kerkplein 5, Yerseke

Restant van middeleeuwse gotische kerk, waarvan het schip in 1532 verbrand is, en de toren in 1821 gesloopt. Het bewaard gebleven koorgedeelte stamt uit de tweede helft van de 15e eeuw. Geheel met ledesteen bekleed. Gewelfde sacristie met verdieping. In de oostwand bevindt zich een poortje met memoriesteen, 1603, geflankeerd op de belendende steunberen door schilddragende leeuwtjes.

Dwarsdeelschuur
Sint Pieterspolder 1, Kruiningen

NH Kerk
Raadhuisstraat 15, Waarde

De NH Kerk is een restant van een in 1589 door brand geteisterde hallenkerk. Slechts de zuidbeuk is bewaard gebleven. In de noordmuur zijn de kolommen van het vroegere schip opgenomen met enkel omkranste kapitelen. Dwarspand en gewelfde sacristie, nu grafkapel ongeveer 1500. Preekstoel uit 1701 met koperwerk uit dezelfde tijd: twee zandloperhouders, lichtarmen, doophekkenhouder, drie koperen kronen aan de kerk geschonken in 1765. De graftombe voor Gillis van der Nisse dateert uit 1657.

Oosterscheldemuseum
Kerkplein 1, Yerseke

Het museum is gevestigd in twee zalen op de benedenverdieping van het voormalig gemeentehuis. Dit monumentale pand uit 1914 vormt een sfeervolle omlijsting voor de museumcollectie. De inwoners van Yerseke zien in het museum het verleden van hun dorp vastgelegd. Het toont de ontwikkelingen van de schaal- en schelpdierenindustrie.

Excursie verdronken Rilland

Op 8 september organiseert de gemeente Reimerswaal onder begeleiding van een archeoloog een excursie naar het verdronken dorp Rilland. Duur van de excursie circa 2 uur, aansluitend koffie met bolus en excursie door Bath (geschiedenis fort Bath). Verzamelen om 07.45 bij de boerderij van Van Loon aan de Zimmermanweg 7 in Rilland. Rubberlaarzen en regenkleding meenemen!

Mandolineconcert

Van 14.00 uur tot 15.00 uur zal het mandolineorkest “Excelsior” in de Johanneskerk in Kruiningen een miniconcert geven.

Orgelspel
Burg. Elenbaasstraat

Kruiningen. Van 11.00 uur tot 12.00 uur orgelspel door organist Tim Adriaanse.