Opening expo 18 in Goes

Foto: Leo den Heijer

Woensdagmiddag werd in het Stadskantoor van Goes de historische expo 18 geopend.

Vanaf elk jaar 18, beginnend bij 1418 werd door een toneelgroep een tijdperk belicht, daarna 1518, 1618 en zo door tot 2018 waarbij kinderen van nu hun verwachtingen vertellen over de komende eeuw….

In 1418 verzuchtte Jacoba van Beieren (als vrouwe van….) haar levensverhaal, grotendeels ook rond Goes afspelend tegen haar Nar.

Daarna zagen we de keetwijven die in 1518 zich afvroegen hoe het leven verder zou gaan na hun niet zo sympathieke treffen met de schout, en de notaris in 1618 vroeg zich af hoe hij met al het gedoe rond zijn dochters nog een behoorlijk testament kon schrijven met zijn ganzenveer.

Dit alles werd afgewisseld met een optreden van een houtblazers ensemble waarna het gezin Naerebout zich in 1818 bedacht dat het toch heel gevaarlijk kon zijn, dat gedoe met die schipbreukelingen voor Vlissingen. Met zoon Frans wist hij een grote groep 71 personen, mannen, vrouwen en kinderen te redden, een echte held dus…waarmee hij een aansporing gaf tot het oprichten van een drenkelingen reddingsgroep in ons land.

In 1918 werd een hele grote groep Belgische vluchtelingen opgevangen, tijdens WO 1 wel meer dan 100 % van de totale stadsbevolking bedroeg die bevolkingsaanwas soms zelfs!

Kinderen van 2018 fotografeerden alles met hun tegenwoordig modernste mobieltjes om alles toch maar via huidige social media te verspreiden…….

Een bezoek aan het stadskantoor van Goes is dus de moeite waard alhoewel de toneelgroep helaas een eenmalig optreden heeft gegeven.

Tekst en foto’s: Leo den Heijer