Enkele Reis Woensdrecht: première in Huijbergen

Foto: Michiel

Maandagmiddag werd de documentaireserie ‘Enkele Reis Woensdrecht’ voor het eerst aan het publiek vertoond in MFC De Kloek in Huijbergen.

De première

Alle betrokkenen bij het tot stand komen van ‘Enkele Reis Woensdrecht’, zoals de statushouders, de gidsen, wethouder Lars van der Beek, de mensen van de BWI, en de mensen die achter de schermen hadden meegeholpen, waren uitgenodigd om naar MFC De Kloek in Huijbergen te komen.

Na een introductie door wethouders Lars van der Beek vertelde de maker van de serie, Vincent Krijtenburg, over het hoe en waarom van de documentaire waarna hij de eerste aflevering van de serie startte.

In de grote zaal werden de vijf afleveringen voor de genodigden vertoond. De eerste aflevering werd ook bijgewoond door een delegatie van de gemeente die een werkbezoek aan diverse burgerinitiatieven maakten, waar deze serie er een van is.

Het idee

Het plan voor deze vijfdelige documentaireserie ontstond eind 2016. De gemeente Woensdrecht riep inwoners op om met ideeën te komen om de inburgering van statushouders te bevorderen en was bereid om daar ook in bij te dragen.

Journalist en mediamaker Vincent Krijtenburg kwam met het idee om een documentaireserie te maken waarbij in elke aflevering een statushouder (een vluchteling met een verblijfsvergunning) een rondleiding krijgt van een inwoner van Woensdrecht op een typisch Woensdrechtse locatie.

De titel van de documentaireserie is ‘Enkele Reis Woensdrecht”. De serie gaat over vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen en die dus in Woensdrecht kunnen blijven. Vandaar de enkele reis.

Maar het is ook een reis door Woensdrecht. Door het maken van deze serie wil Vincent bereiken dat deze statushouders Woensdrecht en zijn inwoners, gebruiken en historie leren kennen en dat de inwoners van Woensdrecht de statushouders leren kennen. Zo kan er wederzijds begrip en respect ontstaan.

De locaties en de opnames

Half december werd het plan goedgekeurd en had Vincent groen licht om met de voorbereidingen te beginnen. Als locaties had hij een muziekvereniging, een bouwclub, Natuurgebied de Kraaijenberg, Landgoed Mattemburgh en Streekmuseum Den Aanwas bedacht.

Max Roozeboom van Fanfare de Volharding in Putte werd de gids voor de eerste opnamedag begin februari. De uit Syrië afkomstige trompetist Gijs kreeg hier de rondleiding en speelde samen met Max nog een stukje muziek.

Eind februari stond de tweede opnamedag gepland. Een bouwclub vinden die mee wilde werken bleek wat lastiger te zijn. Gelukkig kwam dankzij de hulp van Kees Soffers, beter bekend als Prins Kees van Ostrecht, Bouwclub/buurtschap De Heide in beeld, waarbij Geert de Moor bereid was om als gids te fungeren.

De rondleiding over Natuurgebied de Kraaijenberg werd verzorgd door Leo den Heijer. Na een rondleiding door het bezoekerscentrum werden de uitkijkktoren en de vogelspothut bezocht.

Bijna iedereen die naar Woensdrecht komt rijdt langs Landgoed Mattemburgh dus dat mocht niet op het lijstje ontbreken. Met als gids Ad van Loenhout werd half maart dit prachtige landhuis bekeken met een echtpaar uit Afghanistan.

Museum Den Aanwas met prinses Paulientje hoorde zeker ook in de lijst thuis en dankzij de uitleg van gids Bert Janssens van de Heemkundekring werd ook dit een interessante dag.

‘Enkele Reis Woensdrecht’ bekijken

Vanaf medio december zullen de afleveringen van Enkele Reis Woensdrecht via Regioactueel.nl én via deze site te zien zijn.

 

Foto’s:  Michiel