Deze Zeeuwse start-up is in de race voor ASN Bank Wereldprijs 2018

Foto: Pixabay

Deze week presenteerde ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, de 15 start-ups die kans maken op de ASN Bank Wereldprijs 2018. Uiteenlopende ideeën – van hardloopkleding van gerecyclede PET-flessen en piepschuim van schimmeldraden , tot een haaienhuidstructuur voor brandstofbesparing – zijn ingezonden voor de thema’s Mens & Samenleving, Natuur & Milieu en Klimaatbescherming. ASN Bank reikt voor de elfde keer de prijs uit aan duurzame ondernemers om hun idee een vliegende start te geven.

Onder de kanshebbers staat in de categorie Mens & Samenleving Run a loop. Het bedrijf in Wolphaartsdijk maakt hardloopkleding van onder andere gerecyclede PET-flessen. De outfits komen onder goede arbeidsomstandigheden tot stand in fabrieken op zonneenergie. Door een goed doordacht ontwerp, blijft er zo min mogelijk textielafval over.

Inspirerende mensen

Juryvoorzitter Ynzo van Zanten, tevens Choco Evangelist van Tony’s Chocolonely, legt uit wat de functie is van deze competitie: ‘De ASN Bank Wereldprijs is voor mij het grote voorbeeld van hoe een grootse visie, gecombineerd met concrete babysteps, kunnen leiden tot de echte verandering waar we naar op zoek zijn in de wereld. Want deze prijs geeft aansprekende en inspirerende mensen nét even dat duwtje in de rug om in actie te komen of om te versnellen. Dit jaar valt mij op dat de businessplannen nog beter zijn en het ook nog meer om ondernemerschap draait. Met natuurlijk duurzaamheid als uitgangspunt en motivatie, maar ook een werkend businessmodel.’

Overwinning

De 15 start-ups zijn nog één stap verwijderd van hun overwinning. Op woensdag 24 oktober pitchen zij hun wereldverbeterende idee en businesscase aan de vakjury. Hieruit volgt de selectie van twee finalisten per thema. Op woensdagavond 14 november maakt de jury in de Kunsthal in Rotterdam bekend wie er met de ASN Bank Wereldprijs 2018 vandoor gaan. Daarbij wordt 40.000 euro over drie themawinnaars verdeeld en valt een publieksprijs te winnen op basis van online geworven stemmen. De vakjury bestaat uit duurzame ondernemers en specialisten, die alles weten van nieuwe producten, duurzame ketens, arbeidsrechten en klimaatverandering.

ASN Bank Wereldprijs

Dit is de elfde editie van de ASN Bank Wereldprijs. Met het initiatief wil ASN beginnende ondernemers verder op weg helpen om de wereld een stukje beter te maken. Met hun deelname maken start-ups kans op coaching, training, publiciteit en uitbreiding van het netwerk.

De drie winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2017 waren: slaaprobot Somnox, moderne kassabon Klippa en monitoringtool voor zonnepanelen SunData. De afgelopen elf jaar was de prijs een springplank voor vernieuwende ondernemers, zoals FairPhone, Yoni, Seepje, en Sustainer Homes.