Dit zijn de drie afvalscenario’s voor de gemeente Reimerswaal

Foto: Pixabay

De gemeente Reimerswaal onderzoekt hoe zij het afval de komende jaren het beste kan inzamelen. Inwoners van de gemeente kunnen online een enquête invullen.

Grondstoffen

Nu zitten in het restafval nog veel grondstoffen (denk bijvoorbeeld aan groente-, fruit- en tuinafval, oud papier, kunststof verpakkingsmaterialen en drankenkartons, textiel, glas of elektrische apparaten) die gebruikt kunnen worden om nieuwe producten van te maken. “Door een nieuwe manier van inzamelen willen we stimuleren dat meer afval gescheiden wordt en dus hergebruikt kan worden. In plaats van afval hebben we het dan over waardevolle grondstoffen”, schrijft de gemeente.

Vragen

Wie deelneemt aan de enquête moet een aantal praktische vragen invullen zoals de gezinssamenstelling en het woningtype. Daarnaast wordt gevraagd naar de mening over het scheiden van afval. Ook wordt er gevraagd naar de voorkeur op het gebied van afvalcontainers.  Enkele opties zijn bijvoorbeeld: “Ik wil een extra afvalcontainer voor de scheiding van PD-afval (plastics en drankenkartons)” of “Ik wil een extra afvalcontainer voor de scheiding van OPK-afval (papier en karton)” of “Ik wil er geen afvalcontainer bij, 2 is genoeg”. Ook kunnen deelnemers reageren op drie mogelijke scenario’s die de gemeente heeft opgesteld om het afvalscheidingspercentage te verhogen.

Scenario 1

In het eerste scenario blijft de inzameling van restafval en GFT-afval ongewijzigd.Het plastic verpakkingsmateriaal en de drankenkartons worden 1 keer in de 2 weken opgehaald in plaats van nu 1 keer in de 3 weken. Het risico bestaat dat de afvalstoffenheffing op termijn stijgt als er meer restafval overblijft.

Scenario 2

In het tweede scenario wordt de restafvalcontainer (net als nu) 1 keer in de 2 weken (26 keer per jaar) geleegd, maar moet je betalen per keer dat deze wordt opgehaald. Dus niet voor het gewicht betalen, maar per lediging. Je kunt dan zelf kiezen om de afvalcontainer minder vaak aan te bieden door beter afval te gaan scheiden en dus minder restafval over te houden. Ook voor het inwerpen van een restafvalzak in een verzamelcontainer moet in dit scenario per keer worden betaald. GFT-container blijft bestaan en wordt 1 keer in de 2 weken (26 keer per jaar) geleegd. Voor het legen van de GFT-container betaalt je niet. Het plastic verpakkingsmateriaal en de drankenkartons worden 1 keer in de 2 weken opgehaald.

Scenario 3

In het laatste scenario kun je de restafvalcontainer 1 keer in de 4 weken (13 keer per jaar) aanbieden. Als je gebruik maakt van een verzamelcontainer, ontvang je een tikkenpas waarmee u een maximaal aantal keer per maand een vuilniszak kan inwerpen. Extra tikken zijn te koop. De GFT-container blijft bestaan en wordt dan 1 keer in de 2 weken (26 keer per kaar) geleegd. Voor het legen van de GFT-container betaal je niet. Ook in dit scenario wordt het plastic verpakkingsmateriaal en de drankenkartons 1 keer in de 2 weken opgehaald.

Cadeaubonnen

De enquête is (vóór 1 september 2017) digitaal in te vullen via www.reimerswaal.nl/enquete. Onder de inzenders van deze enquête worden 20 cadeaubonnen van € 20,00 verloot.