Man uit Hansweert uit verkeer gehaald na speekseltest

Foto:

Op de Rijksweg in Kapelle is een 22-jarige man uit Hansweert opgepakt. Hij zat mogelijk onder invloed van drugs achter het stuur.

De politie kreeg op zaterdagmiddag 26 augustus een melding dat een man vanuit Goes mogelijk onder invloed zou zijn gaan autorijden. Op de Rijksweg werd de bestuurder aan de kant gezet door agenten.

Er werd een speekseltest bij hem afgenomen. Daaruit bleek dat de verdachte mogelijk onder invloed van verdovende middelen was. Daarop is de man meegenomen naar het politiebureau.

Een arts heeft daar bloed bij de man afgenomen. Uit verder onderzoek zal moeten blijken of hij daadwerkelijk onder invloed achter het stuur zat. De verdachte heeft een rijverbod voor 12 uur opgelegd gekregen en is hij in vrijheid gesteld.

Speekseltest

Weggebruikers kunnen vanaf 1 juli 2017 gecontroleerd worden op drugsgebruik met behulp van een speekseltester. Met behulp van de speekseltester kan beter worden gecontroleerd op drugsgebruik in het verkeer.

Nullimiet

Het gebruik van een combinatie van drugs, of van drugs en alcohol, vergroot de kans op een verkeersongeval. Hiervoor geldt sinds 1 juli een nullimieten. Dit betekent dat u niet mag rijden als u verschillende drugs of drugs en alcohol heeft gebruikt, ongeacht de gebruikte hoeveelheid. Doet u dit wel, dan bent u strafbaar.

Controle

Er zijn bij het aanhouden van een bestuurder twee manieren om te controleren op drugsgebruik: een speekseltest en/of een onderzoek van de psychomotorische functies en de oog- en spraakfuncties. Een speekseltest laat snel en eenvoudig zien of er drugs zijn gebruikt. Is die test positief, dan vraagt de politie de verdachte om bloed af te staan voor een drugstest. De politie laat uw bloed controleren door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na 2 weken volgt de uitslag van deze bloedtest.

Bronnen: Politie en Rijksoverheid