Druk jaar voor vrijwilligers KNRM Hansweert

KNRM Hansweert Reddingboot Jan van Engelenburg
Foto: Mario Rentmeester

Een terugblik op een druk reddingsjaar 2017 door KNRM station Hansweert.

In 2017 zijn de vrijwilligers van KNRM reddingstation Hansweert 31 maal ingezet voor een reddingsactie of hulpverlening. Een toename ten opzichte van 2016 toen 26 maal werd uitgevaren. Daarmee was 2017 het drukste jaar sinds de oprichting van het reddingstation in 2009. Landelijk gezien zijn de ruim 1.300 vrijwilligers ruim 2.100 keer uitgevaren en werden ruim 3.500 mensen gered of geholpen.

Evenals voorgaande jaren waren de 19 vrijwilligers van KNRM Hansweert vooral actief voor zeil- en motorjachten in problemen, onder andere door navigatiefouten en technische mankementen. Ook duikers, zwemmers en surfers hadden hulp van de KNRM nodig.

KNRM_hansweert-actie op 14 mei 2017: zeiljacht aan de grond

Bijzondere reddingsacties

Op zondagavond 16 juli namen de redders deel aan een grote zoekactie naar een vermiste zwemmer nabij Wemeldinge. Deze zoekactie werd opgestart nadat twee mannen waren gaan zwemmen en één van hen niet terugkeerde. Na 1,5 uur zoeken werd de zwemmer door een SAR-helikopter gevonden en door de KNRM aan wal gebracht waar direct werd gestart met reanimatie. Hulp bleek helaas tevergeefs.

Dinsdagavond 31 oktober ontving de Kustwacht de verontrustende melding dat een zeiljacht vermist werd op de Oosterschelde. Een opa en zijn kleinzoon waren ’s middags vertrokken voor een zeiltocht maar keerden niet terug. In samenwerking met verkeerspost Wemeldinge kon het zeiljacht snel worden gelokaliseerd. De opvarenden bleken gedesoriënteerd. De opvarenden waren erg blij met de snelle hulp van de KNRM. Twee KNRM vrijwilligers hebben het zeiljacht naar Wemeldinge gevaren.

Revisie reddingboot

Reddingboot Jan van Engelenburg is in 2017 gereviseerd. De reddingboot kreeg twee andere motoren, andere stoelen, nieuwe navigatieapparatuur en een draadloos intercomsysteem. Dankzij de revisie wordt de levensduur van de reddingboot, die gebouwd is in 1990, met 5 jaar verlengd.

Tijdens de revisie van de Jan van Engelenburg is een andere reddingboot: de Dorus Rijkers ingezet in Hansweert. Hiermee is 14 maal uitgevaren.

Donateurs

De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie voor het reddingwerk, maar wordt gesteund door donateurs, giften, nalatenschappen en het bedrijfsleven. Deze zogenaamde ‘Redders aan de wal’ vormen een onmisbare schakel in het voortbestaan van de organisatie. Donateurs mogen tijdens reddingbootdag, zaterdag 28 april 2018, meevaren met de reddingboot.

KNRM Hansweert-actie op 23 april w017: Motorjacht op strekdam Doel