Sonn Franken presenteert zijn werk bij Arsis

Foto: Jan

De spreker op de maandelijkse thema-avond bij Arsis was deze donderdagavond de bekende Bergse schrijver Sonn Franken.

Elke maand wordt er bij Arsis kunst en sociëteit op een donderdagavond een thema avond gehouden waar vaak leden van Arsis hun werk presenteren. Maar niet alleen leden van Arsis komen aan bod, ook andere kunstenaars komen aan bod. Donderdagavond 10 januari was de bekende Bergse schrijver Sonn Franken te gast in het Arsisgebouw aan de Kometenlaan.

Sonn Franken

Op deze avond vertelde Franken over zijn schrijversachtergrond, zijn verschillende publicaties en in het bijzonder over zijn nieuwste en spraakmakende thriller ‘Dossier Doel’.

De in 1962 in Bergen op Zoom geboren Sonn Franken, die eigenlijk John heet, maar door iedereen Sonn wordt genoemd, groeide op in een gezin van acht kinderen, waar hij de zevende van was. Door zijn vader werd hij van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en gedurende zijn schooltijd aan het Juvenaat ontwikkelde Sonn zijn liefde voor taal.

Die liefde voor taal kwam van pas toen in 2007 in zijn carrière als freelance voor de weekkrant ‘Groot Bergen op Zoom’ (tegenwoordig de Gazet) begon. Het werk als freelance journalist en fotograaf bleek Franken veel voldoening te geven en uiteindelijk uitte zich dat ook in een eigen website met nieuws over mensen, bands, verenigingen en andere interessante zaken in bergen op Zoom.

Auteur Sonn Franken

Gestimuleerd door Albert Hagenaars begon Franken, naast zijn journalistieke werk, ook als auteur van romans en gedichtenbundels, wat in 2013 resulteerde in zijn eerste boek ‘De Oversteek’. Een onder andere door de Engelse schrijver J.R.R. Tolkien geïnspireerd.boek waar de werkelijkheid overgaat in fantasiewereld in een strijd tussen goed en kwaad. In mei 2017 werd Franken, mede door het schrijven van dit boek, gekozen als één van de tien talentvolle Nederlandstalige auteurs.

Andere boeken van zijn hand zijn de oorlogsroman ‘In de schaduw van de waarheid’, over Nederlanders die in de tweede wereldoorlog gedwongen voor de Duitsers moesten werken, ‘Bleke Demonen’, het tweede deel van de trilogie die met ‘De Oversteek’ begon, en zijn thriller ‘Dossier Doel’.

Naast deze boeken bracht Franken ook nog een aantal gedichtenbundels uit, een combinatie van woord (gedichten) en beeld (foto’s) waar mooie belevingen worden vastgelegd.

Dossier Doel

Op deze thema-avond ging Franken wat dieper in op zijn laatste boek, Dossier Doel. Een thriller waarin hij feitelijke gebeurtenissen en feiten over de kerncentrales in Doel combineert tot een thriller met corruptie, complotten en terrorisme.

Hoewel het boek ‘Dossier Doel’ fictie is, is het wel gebaseerd op feitelijke situaties die Sonn in de loop van de tijd uitgeplozen en vastgelegd heeft en waarbij hij zich serieus zorgen maakt over de veiligheid van met name Doel 3 en de kerncentrale in Tihange. Franken noemt met name de versoepelde testprocedure die afwijkt van de internationale normen die door de Belgische controlerende instantie wordt toegepast een zorgelijke zaak. Ook de belangenverstrengeling van de Belgische overheid en de uitbaters van de kerncentrales geeft stof tot nadenken.

Achterin het boek staat dan ook een lijst met de incidenten die werkelijk in deze kerncentrales plaats gevonden hebben.

Om de ernst van de situatie duidelijk te maken lied Franken een afbeelding zien waar de verspreiding van de radioactiviteit na de ramp in Tjernobyl geprojecteerd werd op de kaart van Nederland, met Doel als ‘middelpunt’

Hoewel de kerncentrale in Tjernobyl niet te vergelijken is met die in Doel, geeft het wel te denken. Dat de risico’s in het verleden gebagatelliseerd werden blijkt wel uit het feit dat tot enkele jaren geleden, een straal van 20 kilometer rond Doel als gevarengebied werd gezien. In 2017 werd dit 30 kilometer en eind 2017 moesten er binnen een straal van 100 kilometer jodiumpillen worden uitgedeeld.

Geconfronteerd met deze gegevens ontstonden er onder het publiek ook levendige discussies. Hoe kon het zo ver komen, wat doet de politiek, wat kunnen we er aan doen. Het was duidelijk dat het onderwerp de mensen aansprak.

Ook na afloop van de presentatie werd er nog levendig nagepraat en natuurlijk was er een boekentafel waar voor geïnteresseerden boeken van Sonn Franken te koop waren.

Arsis

De volgende thema-avond bij Arsis zal plaatsvinden op 28 februari.

In Galerie Arsis is momenteel de expositie van Els van de Meijden te zien

Links