Vernieuwd oorlogsmonument Noorddijk Krabbendijke onthuld

Foto: Jan

Het oorlogsmonument aan de Noorddijk in Krabbendijke is vernieuwd. Donderdag werd het monument onthuld door wethouder de Kunder en leerlingen van het Calvijn College.

Op deze plaats aan de Noorddijk is in 1944 tijdens de Tweede Wereldoorlog een Engels vliegtuig, een Lancaster bommenwerper, neergestort waarbij de zeven bemanningsleden omkwamen. Bij de onthulling van het vernieuwde monument werd hier opnieuw bij stilgestaan.

De zeven bemanningsleden

Het monument kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Wings to Victory en leerlingen van het Calvijn College, die de ontwerpen hebben bedacht voor het monument. Zij hebben bij de onthulling ook toegelicht welke elementen die te zien zijn, met welke reden bedacht zijn.

Ook Greg Brown, neef van de omgekomen James Barton, woonde de onthulling bij.

Dat het gebeuren rond het neergestorte toestel nog steeds leeft bij de inwoners van Krabbedijke bleek wel toen een dame, een tijd na de onthulling van het monument, naar het monument kwam en vertelde dat haar oudere broers haar vroeger over die gebeurtenis verteld hadden en dat ze daarom nu ook naar het monument kwam kijken.