kindergemeenteraad: Kinderen beslissen over nieuwe speeltuin in de bessenwijk

Foto: Pb

Op woensdag 15 november beslissen alle kinderen uit de groepen acht van de drie Krabbendijkse basisscholen tijdens de kindergemeenteraad 2017 hoe de nieuwe speeltuin in de bessenwijk er uit komt te zien. Dat laat de gemeente Reimerswaal weten in een persbericht.

De leerlingen van de groepen acht uit Krabbendijke zijn op dit moment druk bezig met de kindergemeenteraad van 2017. Een van de speeltuinen op het dorp – die in de bessenwijk – is nodig aan vervanging toe. Eerder dit schooljaar zijn de kinderen met het project begonnen op het gemeentehuis. Ze kregen hier eerst van burgemeester Van Egmond uitleg over hoe een gemeente werkt. Hierna hebben ze allemaal een rondleiding gekregen, waarbij ze zelfs een kijkje mochten nemen in het gemeentearchief. Aan het einde van het gemeentehuis-programma hebben alle klassen uitleg gekregen over hun opdracht als echte kindergemeenteraad.

Opdracht

De kinderen hebben als opdracht gekregen om een besluit te nemen over het inrichten van het speelterrein tussen de Zwartebessestraat en Kruisbessestraat in Krabbendijke. Dit speelterrein is aardig versleten en wordt daarom helemaal vernieuwd. De kinderen mogen helemaal zelf beslissen hoe de nieuwe speeltuin gaat worden. Net als in de echte gemeenteraad doen ze dat in verschillende partijen, vier in totaal. Dit komt goed uit, want er zijn ook vier verschillende groepen acht in Krabbendijke. Vanuit al die partijen is (net als in de echte politiek) een vertegenwoordiging gekozen, die vanuit elke partij een raadsfractie vormt. Elke partij heeft een eigen leverancier, met allemaal verschillende speeltoestellen. Daarnaast mochten de kinderen met hun eigen toestellen nog een ontwerp maken, van hoe die speeltuin met hun toestellen er dan uit moet gaan zien.

Debat

De afgelopen weken hebben de partijen de ideeën verder uitgewerkt en tijdens de raadsvergadering op woensdag 15 november gaan de raadsfracties met elkaar in debat om te kijken welke leverancier en welk ontwerp het uiteindelijk gaat worden. ‘s Middags worden de laatste puntjes op de i gezet en worden alle presentaties en plannen afgerond. Hierbij krijgen ze niet alleen hulp van een eigen ambtenaar per fractie, maar elke fractie krijgt ook een echt raadslid mee ter ondersteuning. ’s Avonds wordt dan de knoop doorgehakt en winnen eigenlijk alle kinderen. Een mooie nieuwe speeltuin met allemaal coole speeltoestellen komt er immers sowieso.