De Meiboom gaat inderdaad drie maanden dicht

Dorpshuis de Meiboom in Krabbendijke
Foto: Google Streetview

De kogel is door de kerk. Of beter gezegd: door dorpshuis De Meiboom. Het dorpshuis in Krabbendijke gaat voor drie maanden op slot. De burgemeester van Reimerswaal maakte dat vandaag bekend. De sluiting zal ingaan op 24 januari 2019 en eindigt op 24 april 2019.

De gemeente maakte eerder deze maand het voornemen om het pand te sluiten bekend in een persbericht. “Voordat de burgemeester een definitief besluit neemt over het al dan niet sluiten van het pand, zijn de belanghebbenden op 7 januari in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te brengen. Een definitief besluit verwacht zij over een ruim een week te kunnen nemen”, meldde de gemeente toen. Dat heeft dus niet mogen baten.

Op 12 december 2018 trof de politie in het buurthuis een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Tijdens doorzoeking van het pand is een handelshoeveelheid softdrugs aangetroffen. De politie heeft vervolgens een rapportage opgesteld en de burgemeester geadviseerd over te gaan tot sluiting van het pand.

De gemeente Reimerswaal is eigenaar en verhuurder van het pand, dat in gebruik is als dorpshuis. Desalniettemin wordt beleidsnota ‘Handhaving artikel 13b Opiumwet’ uit de kast gehaald voor deze situatie. De voorgenomen sluiting van het pand in Krabbendijke is volgende de gemeente bedoeld om de betrokkenheid van deze locatie bij de georganiseerde drugshandel te doorbreken en eventuele overlast voor de direct omwonenden weg te nemen. “Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Vaak wordt dat illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Die vermenging van boven- en onderwereld, ook wel ondermijning genoemd, is uiterst zorgelijk. Het doel is om misstanden aan te pakken en de georganiseerde- en ondermijnende criminaliteit een halt toeroepen”, aldus de gemeente.

Door sluiting wordt het pand bovendien onmiddellijk en voor een ieder kenbaar uit het criminele circuit gehaald, waardoor de rust en het veiligheidsgevoel van de omwonenden, gebruikers en bezoekers moet kunnen terugkeren.