Samenwerking Natuurpodium Brabantse Wal en Lamb Weston / Meijer

v.l.n.r. Jean-Jacques Mulleman, Bert Jan Maris, Marco Goverde, Robert Deliën
v.l.n.r. Jean-Jacques Mulleman, Bert Jan Maris, Marco Goverde, Robert Deliën
Foto:

Lamb Weston / Meijer en Stichting Natuurpodium Brabantse Wal gaan gezamenlijk een educatief programma over duurzame aardappelverwerking ontwikkelen.

Strategische samenwerking

Lamb Weston / Meijer (LW/M) en Stichting Natuurpodium hebben een strategische samenwerking voor het schooljaar 2018/2019 afgesproken. Het is voor het eerst dat LW/M haar naam verbindt aan een educatief centrum. De producent van diepgevroren aardappelproducten, met o.a. fabriekslocaties in Bergen op Zoom en Kruiningen, zette een handtekening onder een samenwerking die gericht is op duurzaamheidseducatie voor de bezoekers van het centrum.

Het Natuurpodium richt zich op kinderen van 4 – 14 jaar en heeft in schoolverband al meer dan 15.000 leerlingen ontvangen. Het Natuurpodium is een mooi platform om een kennis en vaardigheden over te brengen aan de jeugd en onderwijs met kernthema’s vanuit de procesindustrie zoals waterbesparing, energie en emissies en waarde van voedsel.

Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston® is een wereldwijd toonaangevend merk in hoogwaardige aardappelproducten. Het groeiende bedrijf Lamb Weston / Meijer bedient markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika, Rusland en Brazilië en verkoopt haar producten in meer dan 90 landen over de hele wereld. Het hoofdkantoor van het bedrijf bevindt zich in Kruiningen (Zeeland), en sinds een aantal jaar is er een commercieel kantoor gevestigd in Breda. Twee van de vier fabrieken in Nederland zijn gevestigd in de regio: Kruiningen en Bergen op Zoom.

Vestigingsleider Bert Jan Maris van de locatie Bergen op Zoom van Lamb Weston / Meijer: “Graag spelen we een rol van betekenis in de regio’s waar we onze fabrieken en verkoopkantoren hebben. We werken al samen met het onderwijs in de regio en met de samenwerking met het Natuurpodium kunnen we op een educatieve manier onze uitgebreide kennis en vaardigheden overbrengen. De jarenlange ervaring van het Natuurpodium biedt voor ons een nieuwe dimensie in kennisoverdracht.”

Stichting Natuurpodium Brabantse Wal

Kennis delen over natuur, cultuurhistorie en economie over de Brabantse Wal staat centraal in het educatief bezoekerscentrum van de Brabantse Wal. Oftewel: Leer, beleef en ontdek. En dat gebeurt aan de hand van expedities, exposities en workshops. Duurzaamheid is een thema waarbij het Natuurpodium en Lamb Weston / Meijer allebei de lat hoog leggen. Daarin vinden zij elkaar als het gaat om ambities en bevlogenheid.

Jean-Jacques Mulleman, bestuurslid Stichting Natuurpodium Brabantse Wal: “Onze kracht is dat wij in wederkerigheid met partners een kennisplatform hebben gecreëerd waarbij komende generaties leren en beleven van al dat moois wat natuur en duurzaamheid op de Brabantse Wal biedt”.

Duurzaamheid

In januari 2019 publiceert LW/M haar duurzaamheidsverslag over de periode 2017-2018. Een aantal praktijkvoorbeelden passen perfect bij het te ontwikkelen duurzaamheidsprogramma voor het Natuurpodium, zoals bijv. de rol van Brabants water in het duurzame productieproces van aardappel tot frites. Door dit in een educatieve vorm aan te bieden aan jeugd en onderwijs komen diverse leerzame aspecten tot leven.

Het zal leerlingen en het onderwijs een ruime blik geven op het snijvlak tussen natuur, techniek, duurzaamheid en de voedselindustrie. Het streven is om bij wederzijdse tevredenheid tot een 3-jarige samenwerking te komen.

Marco Goverde, Safety Health & Environmental Manager bij Lamb Weston / Meijer: “Het lijkt mij een uitdaging om de waterkringloop op een inspirerende manier uit te beelden. Mooi als de jeugd en het onderwijs hierdoor geprikkeld worden”.

Robert Deliën, directeur Stichting Natuurpodium Brabantse Wal: “De samenwerking met Lamb Weston / Meijer past perfect in onze visie om samen met overheden, onderwijs en bedrijfsleven educatie over natuur & duurzaamheid te bieden en zo een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van de regio”.