Utrechtse roggen in de Oosterschelde

Foto: Pb

Sinds afgelopen weekeinden zwemmen de eerste Utrechtse roggen zwemmen rond in de Oosterschelde. Dat meldt AD Utrechts Nieuwsblad.

In het krantenartikel dat donderdag verscheen in de krant staat dat de roggen geboren zijn op de tweede verdieping boven het fietsendepot van de gemeente Utrecht in de wijk Transwijk. Michaël Laterveer is als eigenaar van de Utrechtse kwekerij Blue Linked sinds de start in juli 2015 betrokken bij het project ‘Haaien en roggen terug in de Noordzee’.

“Dit is pas het begin. We willen duizend stekelroggen uitzetten voor het einde van het project, in juni 2019”, zegt Laterveer in de krant. In juni 2015 ging ‘Haaien en roggen terug in de Noordzee’ van start, een samenwerkingsproject onder aanvoering van het Wereld Natuur Fonds. Blue Linked is kweekcoördinator van het project, dat tot 2019 duurt.

Wereldwijd wordt een kwart van alle haaien en roggen met uitsterven bedreigd (IUCN 2014). In Europese wateren is ruim 30 procent van de soorten bedreigd.

 

De dieren krijgen allemaal een tag in de vin. Sportvissers die een rog met een tag vangen kunnen een foto maken en opsturen. Op die manier kunnen ze de gang van de roggen volgen.

In samenwerking met de oesterputten in Yerseke leren de roggen om levend voer te vangen.

 

Geplaatst door Dutch Shark Society op donderdag 19 oktober 2017