Watersnoodramp: Wie stelden in 1953 woning open voor de opvang van evacués?

Watersnoodramp 1953. Rilland-Bath
Foto: Watersnoodramp 1953. Rilland-Bath

De Zeeuwse gemeente Reimerswaal is op zoek naar gastgezinnen, die bij de watersnoodramp van 1953 hun woningen openstelden voor de opvang van evacués. Op 1 februari 2018 wil het gemeentebestuur deze ingrijpende gebeurtenis samen met hen in Kruiningen herdenken.

In de vroege ochtend van 1 februari 1953 braken op talloze plaatsen in het zuidwesten van ons land de dijken door en werden duizenden mensen in hun slaap door het water verrast. Een orkaan met windsnelheden van meer dan 140 kilometer per uur, in combinatie met een abnormaal hoge zeewaterstand, veroorzaakte de grootste natuurramp in ons land sinds de Middeleeuwen. Uiteindelijk zouden 1836 mensen de Ramp niet overleven. Daarnaast werden 4500 huizen verwoest en kwam 200.000 hectare vruchtbare landbouwgrond onder water te staan.

De Watersnoodramp trof ook de dorpen Hansweert-Oost, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde en Oostdijk, die thans gelegen zijn in de gemeente Reimerswaal. Honderden gezinnen werden daardoor gedwongen een veilig heenkomen te zoeken. Een groot deel van deze evacués werd in de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland gastvrij opgevangen.

Tot op de dag van vandaag wordt daar met dankbaarheid op terug gezien. Op donderdag 1 februari 2018 is het 65 jaar geleden dat de Watersnoodramp zich voltrok. De gemeente Reimerswaal wil hier aandacht aan besteden door het organiseren van een reünie. Hierbij hoopt de gemeente op een weerzien tussen de mensen die moesten evacueren en de families die hen onderdak hebben aangeboden.

Het gemeentebestuur roept mensen die evacués uit Hansweert-Oost, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland-Bath, Waarde of Oostdijk hebben opgevangen op, zich voor deze reünie aan te melden via het mailadres [email protected] Aanmelden kan tot 15 januari 2018.

Watersnoodramp 1953. Rilland-Bath: militairen evacueren een gezin met een baby …