Dit moet je weten over teken

Foto: Pb

Wat betreft het aantal teken lijken we goed te zitten in de gemeente Reimerswaal. Op Tekenradar.nl staan -vermoedelijk door de kleine hoeveelheid bossen- geen meldingen van tekenbeten en lymbesmettingen. Tocht is het goed om alert te zijn op teken, want ze komen in het hele land voor.

Deze week is het de Week van de Teek en vraagt de GGD Zeeland aandacht voor de teek en de risico’s van een tekenbeet. Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kán je ziek maken.

Lyme

Eén van de meest voorkomende ziekte die opgelopen kan worden door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Met eenvoudige maatregelen kun je een besmetting voorkomen. Het belangrijkste is dat je jezelf en eventueel je kinderen regelmatig controleert op teken en deze snel en op de juiste manier verwijdert.

Controleren

Je kunt de kans op een tekenbeet verkleinen door zo min mogelijk (met kinderen) door hoog gras en struikgewas te lopen en hopen bladeren te vermijden. Bedek het lichaam zoveel mogelijk met kleding en zet kinderen een pet op. De lichaamsdelen die niet bedekt zijn, kun je het best insmeren met een insectenwerend middel met DEET erin.

Controleer na een verblijf in het groen de kleding en het lichaam altijd goed op teken. Teken nestelen zich met name op warme, vochtige plekken op de huid, zoals in liezen, oksels en knieholtes. Vooral bij kinderen is het ook belangrijk om de haargrens en de plekken achter de oren na te kijken. Vraag kinderen ook om te letten op een tekenbeet. Als een teek bijt, voel je dat niet. Hooguit kan een teek op de huid wat kriebelen. Het is belangrijk om de teek binnen 24 uur en op een juiste manier te verwijderen. Neem contact op met je huisarts voor overleg als een teek langer dan 24 uur op de huid heeft gezeten of als er uitslag of klachten ontstaan.

App Tekenbeet

Download de gratis app ‘Tekenbeet’ in de Google Play Store (Android) of de App store. Met deze app zoek je eenvoudig op (ook zonder Wifi) hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. De app is een initiatief van het RIVM.