Reeën en drones in natuurgebied aan banden?

Foto: Pb

Mag de ree overal rondlopen of moet de Provincie maatregelen nemen om dat – onder meer vanwege de verkeersveiligheid – te voorkomen? Mogen drones zonder vergunning boven aangewezen natuurgebieden vliegen of mag dat alleen onder strikte voorwaarden? Voor welke bedreigde dier- en plantensoorten moet de provincie extra stimuleringsmaatregelen treffen? Dit soort vragen kunnen inwoners van Zeeland vanaf vandaag beantwoorden in een enquête van de provincie Zeeland.

Het Provinciebestuur werkt aan de uitwerking van haar natuurbeleid. Binnenkort stuurt zij daarvoor voorstellen naar Provinciale Staten. Voor het zover is, geven Gedeputeerde Staten de Zeeuwse bevolking de gelegenheid ook haar mening te geven over het natuurbeheer in Zeeland. Zeeuwen kunnen dat doen door de zogenoemde internetconsultatie kadernota Natuurwetgeving in te vullen. Dat kan tot 8 mei 2018. Het niet mogelijk open antwoorden te geven omdat er bij het opstellen van de enquête bewust voor is gekozen alleen antwoordmogelijkheden te bieden die passen binnen landelijke en Europese wet- en regelgeving.

Verwachtingen

Gedeputeerde Carla Schönknecht heeft grote verwachtingen van de internetconsultatie: ‘Al eerder, bij het opstellen van onze natuurvisie hebben wij de mening van de inwoners gevraagd. Met de kadernota wordt het natuurbeleid een stuk concreter, en kun je dus echt je mening kwijt over hete hangijzers. Ik weet dat Zeeuwen erg betrokken zijn bij de Zeeuwse natuur, ik reken er dan ook op dat veel mensen de enquête gaan invullen.’

In de nota die aan de consultatie ten grondslag ligt, schetsten Gedeputeerde Staten de ontwikkelingen op het gebied van natuurbehoud en -bescherming. Eén van de centrale vragen is of de Provincie vooral streng moet optreden of zich juist flexibel moet opstellen. Of is natuurbeheer altijd maatwerk?

De kadernota staat Nu ter inzage. De internetconsultatie loopt tot 8 mei.