Zeeland haalt ruim 93 miljoen euro uit Europa

Foto: Pixabay

Europa biedt met haar Europese programma’s kansen voor grensprovincies als Zeeland. De afgelopen jaren haalde Zeeland ruim 93 miljoen euro aan subsidies op voor 296 projecten. De subsidies stimuleren ook de samenwerking in de regio, wat extra winst oplevert. Dat meldt de provincie.

De Provincie Zeeland gebruikt het data- en monitoringsysteem Europese middelen van ERAC B.V. Dat laat zien hoeveel geld er uit Europa naar Zeeland komt en waar het aan besteed wordt. Ook Brabant en Limburg gebruiken dit systeem. Zo is er op Zuid-Nederlands niveau zicht op deze middelen. De informatie gaat over de periode tot en met 1 april 2018, maar de aanvragen lopen nog steeds door. Elke week komen er projecten bij; de Europese programma’s 2014-2020 zijn op stoom!

Steeds meer MKB doet mee
Vanaf 1 november 2014 tot en met 1 april 2018 zijn er 296 projecten mede mogelijk gemaakt door Europa. Het gaat om samenwerking tussen MKB-bedrijven en kennisinstellingen binnen Zeeland, maar ook over de grens, met Vlaamse bedrijven en/of met bedrijven uit Noord-Brabant, Limburg en andere provincies.

Het grootste project dat is gefinancierd is het infrastructuurproject van de Nieuwe Sluis (48 miljoen euro) in Terneuzen. Daarnaast blijkt dat ook kleinere bedragen mogelijk zijn voor projecten van MKB-bedrijven die bijdragen aan de maatschappelijke opgaven. Zo is bijvoorbeeld Marsaki B.V. uit Goes participant in het project Sneller en Beter naar Nul op de Meter (SBNoM) in het OntwikkelingsProgramma Zuid Nederland (OP Zuid). Dit gebeurt samen met partners in Noord-Brabant.

Zeeuwse euro verdubbelt de investeringen
De Europese programma’s bieden voor Zeeland kansen om verschillende opgaven op het gebied van duurzame economie, agrofood, maritieme sector, logistiek, maintenance, biobased en de arbeidsmarkt te realiseren. De Europese middelen maken extra investeringen los; vaak wordt iedere euro aan Europese subsidie verdubbeld door een euro van de regionale overheden.

Gedeputeerde Ben de Reu (Europa) ‘De Europese bijdrage van ruim 93 miljoen zorgt voor een belangrijke impuls om als regio economisch competitief te blijven en om zaken als klimaatverandering en energietransitie een versnelling te geven. Naast geld gaat het ook om open te staan voor kenniontwikkeling en innovatie die structuurversterkend zijn. Vaak is het een plus voor de subsidieaanvraag als men samenwerkt met kennisinstellingen, overheden en bedrijven uit andere Europese regio`s. Kennis en best practises worden zo ook weer slim uitgewisseld. Als Zeeland profiteren we hiervan.’

En nu verder: Zuid-Nederland, Vlaanderen en Zeeland zoeken de beste projectideeën
Omdat de lat hoog ligt bij het aanvragen van Europese subsidies is het Europa team van de Provincie Zeeland beschikbaar voor begeleiding en advies naar een passend Europees programma en het vinden van partners. NV Economische Impuls Zeeland biedt begeleiding aan ondernemers bij het aanscherpen van de business cases.