‘Slimme Delta Oplossingen’ op regeringstop in Middelburg

Foto: Pb

Maandag introduceerden Vlaamse en Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en onderwijsinstellingen het samenwerkingsplatform ‘Slimme Delta Oplossingen’. Dit innovatieve side-event op de regeringstop in Middelburg stond in het teken van samenwerking op het gebied van infrastructuur en klimaat.

Het side-event werd geopend door wetenschappers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). In het bijzijn van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) gaven zij een demonstratie van een stroomgoot waarmee onderzoek wordt gedaan naar natuurlijke vormen van kustverdediging.

Door klimaatverandering neemt de kwetsbaarheid van de Vlaams-Nederlandse Delta toe. Verzilting en periodes van droogte zullen een toenemende invloed hebben op veiligheid, natuur en welvaart. Het is daarom van groot belang om de krachten en expertise te bundelen. Dat gebeurt in het samenwerkingsplatform ‘Slimme Delta Oplossingen’.

Het NIOZ onderzoekt de dynamische omgeving van estuaria en delta’s. Wetenschappers Klaas Timmermans en Tjeerd Bouma, beide lectoren aan de Hogeschool Zeeland Hogeschool Zeeland, University Of Applied Sciences, onderzoeken de waterveiligheid en duurzame voedsel- en energieproductie in deltagebieden. “De NIOZ locatie in Yerseke fungeert daarmee als het perfecte ‘living lab’ om te experimenteren met innovatieve oplossingen om een veilige, welvarende en klimaatbestendige Delta regio te behouden en te creĆ«ren”, aldus Timmermans.

Stroomgoten

Ook in het lab doet het NIOZ onderzoek naar de complexe interactie tussen organismen zoals mosselen en zeegrassen met de stroming en golven. Met stroomgoten kan de wisselwerking tussen organismen (bio-bouwers) en hun fysische en chemische omgeving precies worden gemeten. “Deze kennis geeft inzicht in de rol die bio-bouwers leveren aan het beperken van de effecten van zeespiegelstijging. Deze fundamentele kennis is van belang voor de Deltaregio van Vlaanderen en Nederland, maar ook wereldwijd”, aldus NIOZ-onderzoeker Tjeerd Bouma. “Dit zijn unieke faciliteiten waarmee NIOZ wereldwijd voorop loopt.”

Op het side-event werden naast de stroomgoot van het NIOZ zo’n 20 innovatieve en informatieve demonstraties gegeven. Onder andere op het gebied van wind- en getijdenenergie, waterzuivering, biobased producten, oesterboorder en zeewiertoepassingen.

article
5116
Vlaanderen & Nederland lanceren samenwerkingsplatform 'Slimme Delta Oplossingen' op regeringstop in Middelburg
Maandag introduceerden Vlaamse en Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en onderwijsinstellingen het samenwerkingsplatform ‘Slimme Delta Oplossingen’. Dit
https://reimerswaal.nieuws.nl/nieuws/5116/slimme-delta-oplossingen-op-regeringstop-middelburg/
2018-11-06T05:55:22+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/276/2018/11/05174925/beach-768587_1920.jpg
Nieuws