Waterschap geeft 6 tips voor een watervriendelijke tuin

Foto: Pixabay

Je hebt het vast wel gemerkt: na een lange, droge zomer, hebben we nu vaker hoosbuien of langdurige regenval. Met mogelijke wateroverlast tot gevolg. Hoe voorkom je wateroverlast rond je huis? Je kunt zelf maatregelen nemen zodat het regenwater niet alleen via het riool afgevoerd wordt. Waterschap De Scheldestromen geeft zes tips voor een watervriendelijke tuin.

1. Plant een boom
Bomen zijn handig in allerlei weersomstandigheden. Ze houden de koude herfstwind tegen en in de zomer heb je er heerlijk schaduw van. Voor iedere tuin en grondsoort is er wel een mooie boom te vinden met bijvoorbeeld bloesems of prachtige herfstkleuren. Daarnaast absorberen bomen stof en zuiveren ze lucht. Maar het belangrijkste voordeel: door de wortels in de grond kan het water gemakkelijker wegzakken.

2. Leg een gazon aan
Gras houdt regenwater vast, laat het in de bodem wegzakken en vult daarmee gelijk het grondwater aan. Zo voorkom je wateroverlast in de tuin. Daarnaast is het een fijne plek voor kinderen om te spelen en vinden vogels er voedsel.

3. Leg waterdoorlatende bestrating aan
Geen groene vingers? Dan kun je tegels vervangen door waterdoorlatende bestrating. Denk hierbij aan grasbetonstenen of poreuze betonklinkers. Grind, houtsnippers of schelpen zijn hiervoor ook geschikt. Zo kan water toch door de grond worden opgenomen en blijven er geen plassen staan.

4. Maak hoogteverschillen
Moet je tuin toch net op de schop? Denk dan eens aan hoogteverschillen. Het water kan dan tijdelijk opgeslagen worden in lager gelegen delen van de tuin. Zorg dat het water naar plekken stroomt waar het langzaam kan wegzakken, zodat je er geen hinder van ondervindt.

5. Leg een gootje aan
Je kunt regenwater natuurlijk opvangen in een regenton, maar je kunt het ook via een gootje naar een sloot of vijver laten stromen. Daar kan het water opgeslagen worden en wegzakken.

6. Maak je huis, tuin of balkon groener
Een tuin met veel groen is een watervriendelijke tuin. Wist je dat één vierkante meter grond in plaats van tegels er al voor kan zorgen dat er per jaar 600 liter minder water door het rioolstelsel hoeft? Meer groen in je tuin helpt wateroverlast voorkomen en er hoeft daardoor minder ‘schoon’ regenwater door het riool.

Vervang je schutting bijvoorbeeld door een heg of fleur je gevel op met klimplanten. Heb je een balkon? Maak een rek met plantenbakken of leg een mini-moestuintje aan.

* Dit artikel is gebaseerd op het ‘Handboek voor de watervriendelijke tuin’ (https://www.tuinbranche.nl/vrijepagina/handboek-voor-de-watervriendelijke-tuin)