‘Stop zuupe’ wordt werkgroep ‘jeugd en genotmiddelen’

Foto: PB

De bestaande werkgroep alcohol en jeugd ‘stop zuupe’ wordt vanaf 2019 opgeheven en vervangen door de nieuwe werkgroep ‘jeugd en genotmiddelen’. Dat meldt de gemeente Reimerswaal.

Volgens de gemeente doet de nieuwe werkgroep doet meer recht aan de huidige samenleving en leefwereld van jongeren, waarin naast alcohol ook bijvoorbeeld drugs, social media en andere potentiële verslavingen thema’s zijn. Naast alcoholpreventie is er daarom in de werkgroep ook meer aandacht voor bijvoorbeeld drugspreventie. In de praktijk werd in er in de werkgroep alcohol en jeugd al breder gekeken dan alleen alcohol, bijvoorbeeld door tijdens projecten en voorlichtingen aandacht te hebben voor de risico’s van energydrinks. Hierop sluit de nieuwe werkgroep dus ook beter aan.

Doel van de nieuwe werkgroep is middelengebruik onder jongeren zo breed mogelijk aan te pakken, bijvoorbeeld door zelf acties te organiseren en in gang te zetten of door samenwerkingen te zoeken binnen en buiten de werkgroep. Voorbeelden van resultaten van de afgelopen jaren zijn:

  • Realiseren van de eerste officiële energiedrankvrije scholen in Nederland;
  • Geven van workshops tijdens bijvoorbeeld themavonden, catechisaties en andere evenementen;
  • Informatiestands tijdens braderieën en jaarmarkten.

Leden gezocht

In de werkgroep zijn onder meer raadsleden, jongerenwerk, docenten, ouders, vertegenwoordigers van kerken, hulpdiensten, detailhandel en verslavingspreventie vertegenwoordigd. Voor de nieuwe werkgroep jeugd en genotmiddelen wordt nog gezocht naar meer leden, bijvoorbeeld vanuit deze achtergronden, vanuit het basisonderwijs, vanuit sport of vanuit de jongeren zelf.

“Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om aan te sluiten of ideeën aan te dragen. De werkgroep komt zo’n vier keer per jaar bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten worden de belangrijkste acties en signalen besproken. We proberen hierbij zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen wat er speelt en wat we doen. Naast dit samenkomen en bespreken, proberen we uiteraard vooral ook zelf acties uit te voeren.” Voor beide zaken zoekt de werkgroep nieuwe leden.

Contactgegevens