Mobiele bereikbaarheid Zeeland is goed, maar kan beter

Foto: Pb

Alle Zeeuwen moeten naar hartenlust kunnen bellen en internetten op hun mobiele telefoon. De provincie Zeeland gaat daarom in gesprek met verschillende mobiele providers over het verbeteren van het mobiele bereik.

In de zomer van 2018 organiseerde de Provincie een enquête, waarin alle Zeeuwen gevraagd is wat hun ervaringen zijn met mobiele dekking. Ruim 2700 Zeeuwen hebben locaties aangewezen waar zij problemen ervaren met één of meerdere providers. Vervolgens heeft BBM Testlab, een gespecialiseerd bedrijf, op 22 locaties metingen gedaan. BBM Testlab onderzocht de dekking en internetsnelheden voor zowel het GSM netwerk, UMTS (3G) en LTE (4G).

Met het initiatief van de Provincie Zeeland om met onafhankelijk onderzoek te laten zien waar verbeteringen mogelijk zijn kunnen gemeente en de providers investeren in de plaatsen die dit het hardst nodig hebben.

Metingen

De metingen bevestigen dat mobiele bereikbaarheid op veel plaatsen in Zeeland prima op orde is. KPN, Vodafone en T-Mobile laten (per saldo) op de 22 meetlocaties vergelijkbare uitkomsten zien. Voor elke providers zijn verbeteringen mogelijk. De uitkomsten per plaats verschillen wel aanzienlijk per provider. Waar de één op een plaats uitstekende dekking levert, heeft de ander daar een slechte dekking. KPN heeft inmiddels laten weten de mobiele bereikbaarheid op meerdere plekken in Zeeland verder te willen verbeteren, onder andere door in 2019 nieuwe mobiele infrastructuur te plaatsen in Grijpskerke en Cadzand.

Verbetering

De plaatsen waar verbeteringen mogelijk zijn liggen in het midden van Walcheren (omgeving Grijpskerke), Noord-Beveland (Kats), Schouwen-Duiveland (Renesse, Schuddebeurs en Ouwerkerk) en in Zeeuws Vlaanderen (met name aan de grens, zoals Aardenburg, Aardenburg, Koewacht maar ook Ossenisse en Graauw). Waar verbeteringen mogelijk zijn, vraagt de Provincie daarvoor aandacht bij gemeenten en providers. KPN heeft aangegeven in 2019 in zowel Cadzand als Grijpskerke verbeteringen door te gaan voeren.