Vrijwilliger Robin Valentijn ruimt zwerfafval in de regio op

Foto: Gemeente Kapelle

Op zijn gemak, maar beslist niet zonder doel, fiets Robin Valentijn op zijn gloednieuwe bakfiets door Kapelle en omstreken. In het kader van burgerparticipatie ruimt hij 20 uur per week zwerfafval op. Hij kreeg daarvoor recent een bakfiets aangeboden van de gemeente Kapelle.

De gemeente Kapelle heeft een bakfiets beschikbaar gesteld aan inwoner Robin Valentijn. Het opruimen doet hij niet alleen op grondgebied van de gemeente maar ook op locaties van het Waterschap en Staatsbosbeheer.

Zwerfafval

“De afgelopen twee jaar heb ik als vrijwilliger bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland en bij het Fruitteeltmuseum gewerkt en kwam zodoende veel in het buitengebied. Zo kom je erachter dat er veel rommel ligt. Via de Whiplash Stichting en de Stichting Hoormij, kwam ik vele voorbeelden tegen van lotgenoten die zwerfafval opruimen in de natuur. Zo ontstond het idee om dit project op te zetten in het buitengebied van Kapelle. Vandaag is dan eindelijk de dag dat ik kan beginnen en ik heb er veel zin in”, aldus Robin Valentijn.

Burger- en overheidsparticipatie

In het Samenwerkingsakkoord 2018-2022 is vastgelegd dat de gemeente Kapelle de komende vier jaar meer werk maakt van burger- en overheidsparticipatie. Dat wil zeggen dat gemeentelijk beleid en de uitvoering daarvan vaker samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners tot stand komt. De gemeente Kapelle wil inwoners stimuleren en enthousiasmeren zelf initiatieven te nemen. Het opruimen van het zwerfafval is een goed voorbeeld van een inwonersinitiatief. Inwoners die ook concrete plannen hebben, kunnen deze indienen bij de gemeente via www.kapelle.nl/inwonersinitiatieven.