In Reimerswaal zijn slechts 1092 inwoners van voor 1945 geboren, wat betekent dat het aantal getuigen van de bevrijding van Nederland snel afneemt. Deze cijfers, onthuld door het Centraal Bureau voor de Statistiek, wijzen op een zeldzaamheid in Zeeland.
Een speciale groep van 185 personen in Reimerswaal, die al vijf jaar oud waren bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, behoren tot de oudsten met een levendige herinnering aan deze ingrijpende periode. Hun verhalen waarborgen het historisch erfgoed en brengen een persoonlijke dimensie aan de geschiedenis.
De geleidelijke afname van ooggetuigen van de oorlog brengt een scherpe realiteit met zich mee: over enkele jaren zullen er nog maar weinig mensen over zijn die de gebeurtenissen uit eerste hand hebben meegemaakt. Deze ontwikkeling raakt de kern van hoe de geschiedenis wordt doorgegeven.
De recente landelijke bevolkingsprognose toont aan dat het aantal mensen die voor 1945 zijn geboren snel zal afnemen, met naar schatting nog slechts een half miljoen in heel Nederland over vijf jaar. Dit brengt een nieuwe fase van herdenken en gedenken met zich mee, waarbij de stemmen van de overlevenden steeds kostbaarder worden.
Met de komst van een nieuw tijdperk waarin de impact van de Tweede Wereldoorlog op levenden wordt overgebracht door verhalen en documentatie, groeit het besef van het unieke en onschatbare karakter van ons historisch erfgoed uit deze periode.
Terwijl de generatie van voor 1945 langzaam verdwijnt, rijst de vraag over hoe de herinnering aan deze cruciale periode in de geschiedenis levend gehouden kan worden. De toekomstige viering van honderd jaar bevrijding zal een nieuwe uitdaging vormen in het bewaren van ons collectieve geheugen.