Piepende banden tijdens verkeersles (video)

Kinderen uit Hansweert en Rilland kregen vrijdag een spectaculaire remdemonstratie tijdens een interactieve verkeersles.

De Hansweertse Boomdijk was vrijdagochtend afgezet voor de verkeersles die werd georganiseerd door Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ), Veilig Verkeer Nederland (VVN) en gemeente Reimerswaal.

De leerlingen van groep zeven en acht van basisschool de Schuttevaer ondervonden hoe lastig het is om de snelheid van een auto in te schatten. De demonstratie-auto van VVN reed eerst met 30 km/uur langs, vervolgens met 50 km/uur. En het bleek toch lastig om in te schatten hoe hard het voertuig precies ging. Ook bleek het motorgeluid bedrieglijk te zijn. Zo kan een auto in een verkeerder versnelling meer geluid maken, maar een elektrische auto hoor je bijna niet aankomen.

De daarop volgende proef moest kinderen bewust maken van de lange remweg van een auto. Op die manier konden de kinderen met eigen ogen zien hoe lang de remweg is bij een snelheid van 30, en 50 km/uur. “De kinderen moeten je beseffen dat er altijd wat kan gebeuren als je buiten speelt. Als je eenmaal voor een auto met piepende remmen hebt gestaan dan maakt dan indruk, en weet je dat je in het vervolg beter moet opletten. Daarom is het goed dat de kinderen dat hier zien”, zei wethouder Izak Vogelaar. De wethouder zei -net als de kinderen- onder de indruk te zijn van de demo.

De kinderen kregen na afloop een tasje met folders en een pen mee. “Laat het vooral ook aan je papa en mama zien. Die weten dit misschien ook nog niet”, zei René Meester van ROVZ ondertussen. Volgens hem past de demo binnen de aanpak van het Zeeuwse verkeersveiligheidslabel. In Zeeland hebben 82 scholen dit verkeerseducatielabel.

De kinderen van de Schuttevaer vonden het erg leerzaam om de remweg met eigen ogen te zien. In Rilland aan de Hontestraat vond ‘s middags een demo plaats. Daarbij waren basisschoolleerlingen van De Zandbaan aanwezig.