Vastgelopen containerschip Westerschelde bij Bath ware publiekstrekker

In de Westerschelde is ter hoogte van Bath maandag een gigantisch containerschip, de CSCL Jupiter, vastgelopen. Het containerschip van 366 meter lang trekt veel publiek naar de dijk.

Het schip dat onderweg was van Antwerpen naar Hamburg is rond half negen gestrand. De oorzaak van vastlopen van het schip is op dit moment nog niet bekend. De Veiligheidsregio Zeeland onderzoekt of er schade is aan het schip en wat de lading is van het schip. Vooralsnog lijkt het erop dat er geen schade of gevaar is, laat de coördinator weten. De boot vaart onder de vlag van Hong-Kong en is in 2011 gebouwd.

Dagjesmensen

Vanwege de vakantie zijn er veel mensen die een kijkje gaan nemen bij het kolossale schip langs de kust. Jong en oud wilden het schip met eigen ogen aanschouwen, en veelal op de foto zetten. Een ijscoman speelde slim in op het ramptoerisme. Hij zette zijn ijskar op de dijk en deed goede zaken. Langs de Dumoulinweg in Bath stonden lange rijen auto’s geparkeerd. De politie riep ‘s middags op om niet meer te parkeren in het dorp Bath omdat het verkeer daar vastliep. Parkeren kan op de grensweg.

Sleepboten

Er werden diverse pogingen gedaan om het schip los te trekken met sleepboten. “Gelet op het tij zal naar verwachting pas rond 20.00 uur een nieuwe poging worden gedaan om het schip los te trekken. Voor de veiligheid is alle scheepvaartverkeer op de Westerschelde ter hoogte van Bath is tot nader order gestremd ten behoeve van de veiligheid van de schepen, slepers en passerende schepen”, laat de veiligheidsregio weten. Korte tijd later werd bekend dat binnenvaartschepen en pleziervaartuigen via de andere vaargeul, de Schaar van de Noord, in het gebied kunnen doorvaren.

Zorgen

Volgens RTL Z maakten havenbedrijven in Antwerpen zich zorgen om de gevolgen van het incident. “Wij hebben hier zes boten liggen die niet weg kunnen”, zei Hans De Saeger van overslagbedrijf Vesta Terminal tegen RTL Z. “Dat kost onze klanten veel geld en wij hebben weinig werk vandaag. Dat is niet erg maar moet ook niet te lang duren.”

Los

Tijdens een sleep- en duwactie in de avonduren kwam de boot los. Dit gebeurde rond 21:00 uur. Het containerschip is voor inspectie naar de haven van Antwerpen gegaan.

 

 

https://twitter.com/Dailybits/status/897065690078875648