Wandeling over de slikken van Rilland

Foto: Leo den Heijer

Zaterdag ging gids Leo den Heijer met een groep cursisten van een cursus Archeologie de slikken van Rilland op voor een verkenningswandeling.

De tien deelnemers aan de wandeling verzamelden zich op de Westerscheldedijk. Na een eerste uitleg over het gebied en de te wandelen route daarna liep de groep het uitgesleten pad door de oevervegetatie om te merken dat de overspring plek aan het eind nu gewoon weer toegang geeft zonder sprong tot de zanderige slikken. Er is veel weggespoeld en overspoeld.

Aangezien de eb door de harde wind hoger uitviel, stond het water bij de Westketel zo hoog dat de moerneringsputten niet zichtbaar waren. Wel was er veel scherfmateriaal te zien op de vrij gespoelde kleibanken en bleken er diverse takkenrijen bloot gespoeld

Via de nieuw bloot gekomen kleibanken waar heel wat scherven materiaal te vinden is, liep het gezelschap richting een nieuw bloot gespoelde woonterp waar vorige maand dakpannen gevonden waren. Nu was er niets meer van te zien, vrijwel geheel overspoeld met slib. Even verderop tussen enkele kleiplekken werden nog wel enkele scherven gevonden.

De groep archeologie cursisten liep onder leiding van Den Heijer verder naar de strekdam waar hij vertelde over de honderden jaren oude boomstronk, de vuurboet en de vuurtorenwachterswoning met stenen schuur. Toen de groep er heen gelopen was bleek de vuurboet weer gedeeltelijk overspoeld met slib. Het fundament was bijna helemaal bloot gespoeld en ligt nu op een verhoging en de muren van de schuur meer bloot en zonder sliblaag.

De overige zuidelijkere woonterpen richting waterlijn zijn weer overspoeld met slik, er liggen nu veen- en kleiranden bloot die aangeven dat weer erosie plaatsvind. Door de cursisten werd een 15 cm lange gesmede ijzeren spijker meegenomen om een testconservering op te kunnen doen.

Na even enkele schepen afgewacht te hebben liep de groep cursisten weer via de doorbroken strekdam terug naar het uitgangspunt.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer