Zo ziet het hoogspanningsstation 380kV er van dichtbij uit

Wie regelmatig over de Zeeuwse A58 rijdt, zal het hoogspanningsstation bij Rilland zeker gezien hebben. Maar weet deze passant ook waar het voor dient? Tijdens de open dag van Tennet en Spie werd dat duidelijk.

Over de Oude Rijksweg en langs het Bathse Spuikanaal wijzen de bordjes -met daarop ‘Spie’- de weg naar het terrein. Spie is de uitvoerende partij die in opdracht van netbeheerder Tennet het station bouwt. Het parkeren van de auto moet met de neus richting de uitgang. Medewerkers zijn herkenbaar aan fel gele vesten. Rode Kruis medewerkers staan paraat. Het mag duidelijk zijn dat veiligheid een grote rol speelt op dit terrein. Niet zo gek, als je bedenkt dat er hier straks voltages tot 380.000 Volt door de leidingen gaan. Niet te vergelijken met de 220 Volt die thuis uit het stopcontact komt.

Wachten op de gids die een rondleiding zal geven over het terrein van het hoogspanningsstation 380kV Rilland is geen straf. Consumptiebonnen kunnen worden gebruikt bij een barista die lekkere koffie maakt, of bij een frietkraam. Allemaal speciaal voor de open dag ingevlogen. Normaal moeten de de medewerkers het doen met een enigszins karakterloos Centraal Diensten Gebouw met een kleine kantine.

Een presentatie maakt de noodzaak van het hoogspanningsstation duidelijk. Het is een knooppunt in het elektriciteitsnet. Het station moet de verbinding met het Belgische net versterken en knelpunten oplossen waardoor de levering van stroom nu en in de toekomst gegarandeerd kan worden. “Hiermee is het net in Zeeland klaar voor de toekomst”, zegt de projectleider. De drie verbindingen die in Rilland samenkomen zijn:

  • Borssele-Rilland
  • Geertruidenberg-Rilland
  • Rilland- Zandvliet (België)

De rondleiding gaat door. Groepjes lopen dwars door het schakelveld dat nu nog niet in werking is. Langs het railsysteem, het afspanportaal, immense transformatoren, schakelaars en scheiders. Het station voelt wat apocalyptisch aan. Met als grote tegenstelling dat hier alles gloednieuw en strak georganiseerd is.

Als afsluiter kun je als bezoeker op de foto met een Spie-helm op je hoofd, achter het stuur van een Spie-terreinvoertuig. De volgende groep staat dan al -vol spreekwoordelijke spanning- klaar voor de volgende rondleiding. Wegrijden is eenvoudig. De auto staat al met de neus de juiste kant op.