Strijdlust brengt Tolhoek top tien-klassering in Ronde van Spanje

Antwan Tolhoek
Foto: Team Lotto Jumbo

Voor de tweede keer in zijn eerste Ronde van Spanje heeft Antwan Tolhoek zich aanvallend laten zien. De wielrenner uit Yerseke zat in een grote kopgroep van twintig man in etappe 18 van de Vuelta a España en zette een mooie top tien-klassering neer.

De 169 kilometer lange etappe ging van Suances naar Santo Toribio de Liébana over twee klimmetjes van de derde categorie, één van de tweede categorie en een 2,5 kilometer lange slotklim met een stijgingspercentage van ruim negen procent.

Deze etappe stond op veel lijstjes van aanvallers, vrijbuiters en klimmers en dus was het lastig wegkomen. Pas na zestig kilometer koers ontstond er een sterke groep van twintig renners, met onder meer Julian Alaphilippe, Matej Mohoric, Mateo Trentin, Alessandro De Marchi, Giovanni Visconti en dus Tolhoek. Het gezelschap bouwde een voorsprong op van maximaal dertien minuten.

Op de Collada de la Hoz, de voorlaatste klim van tweede categorie, moest Tolhoek lossen. De kopgroep viel op 32 kilometer van de meet uiteen en de 23-jarige Zeeuw kon het niet meer bolwerken. Na hevige gevechten bleven de Belg Sander Armee en de Kazach Alexey Lutsenko over. Op 700 meter van de eindstreep loste Armee Lutsenko en mocht de renner van Lotto-Soudal juichen. Tolhoek kwam zeer knap als negende over de streep, ruim anderhalve minuut achter de winnaar.

Van de klassementsrenners kwam Fabio Aru als eerste over de streep, twaalf seconden voor Chris Froome, Alberto Contador en Michael Woods. Wilco Kelderman verloor vier seconden op klassementsleider Froome, maar de nummer drie van het klassement won juist zeventien seconden op nummer twee Vincenzo Nibali. Froome-knecht Wout Poels staat negende, Steven Kruijswijk kwam de top tien binnen, terwijl ploeggenoot Tolhoek zijn hoogste positie in het algemeen klassement pakte: van 38 naar 32.

Door: Marijn van den Berge