Waarom er 1 rijstrook afgesloten is in de tunnel, als het pechgeval pas ná de tunnel staat

Foto: Westerscheldetunnel

Soms geldt er in de tunnel een maatregel voor een pechgeval of werkzaamheden na de tunnel. Er is dan bijvoorbeeld één rijstrook afgesloten en je mag dan maar 70 km per uur. Waarom is dat eigenlijk? De beheerder van de Westerscheldetunnel geeft het antwoord.

Het zit zo: wettelijk is het niet toegestaan om ín de tunnel van 2 rijstroken naar 1 rijstrook te verminderen. Dit staat in de tunnelwet. Vandaar dat je in geval van werkzaamheden of een pechgeval net buiten de tunnel, door de hele tunnel over 1 rijstrook rijdt met een snelheidsbeperking.

Gevaarlijk
Het wisselen van verkeer van twee naar één rijstrook kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Zeker vanwege het snelheidsverschil tussen langzamer vrachtverkeer en personenauto’s. Het kan leiden tot file of een aanrijding veroorzaken.

File in de tunnel
Als het druk is in de tunnel en er file dreigt te ontstaan, zetten we ook vaak een maatregel in de tunnel. Bij file zijn we namelijk verplicht de tunnel af te sluiten. Aangezien we dit willen voorkomen, wordt er dan een snelheidsbeperking van bijvoorbeeld 80 km per uur in de tunnel toepast.