Overzicht: Antwan Tolhoek toont talent in Vuelta

Antwan Tolhoek
Antwan Tolhoek
Foto: Team Lotto Jumbo

Tijdens de afgelopen ronde van Spanje ging de aandacht van menig Zeeuwse kijker regelmatig naar Antwan Tolhoek uit Yerseke, die zijn allereerste grote ronde reed. Een overzicht.

Het was opnieuw een prachtige Ronde van Spanje. De oppermachtige Chris Froome, het heroïsche afscheid van Alberto Contador en de nipt verloren podiumstrijd van Wilco Kelderman. Drie weken lang was het genieten van deze klimkanonnen.

Antwan

Dat smalle, onopvallende mannetje in het geel-zwart, met benen van graniet. Het is Antwan Tolhoek, uit Yerseke, die zijn allereerste grote ronde rijdt, verscholen in het peloton.

Bergtrui

Voor degene die hem niet kent: Antwan Tolhoek, 23 jaar, geboren op 29 april 1994 in Yerseke. Zoon van tweevoudig Tour de France-deelnemer en voormalig Nederlands kampioen mountainbike Patrick Tolhoek. Antwan, winnaar van de bergtrui in ‘de vierde grote ronde’ de Ronde van Zwitserland van 2016, geldt als een groot klimtalent en een toekomstig klassementsrenner in de grote rondes.

Salto

Er zijn renners die een beter debuut hebben gemaakt in een grote ronde. Al na drie kilometer maakte Tolhoek een salto met zijn fiets. In een kuiltje gereden, zo was het commentaar achteraf. Een gehavend gezicht was het gevolg, maar vooral een pijnlijke schouder maakte de eerste week lastig voor Tolhoek.

https://twitter.com/CyclingHubTV/status/898946540701716482

Boete

In de vierde etappe kreeg Tolhoek een boete. De renner had, samen met onder meer ploeggenoot Juan Jose Lobato, zijn rugnummer verkeerd opgespeld. Iets waar kopman Steven Kruijswijk zich enorm druk om maakte.

Laten zien

De Vuelta kabbelde voort voor Tolhoek. Hij finishte vaak in of vlak achter de groep met de klassementsrenners en was daarmee belangrijk voor Kruijswijk. Het deed zijn klassement ook goed. Van plaats 192 steeg de Yersekenaar naar plaats 49 bij de rustdag. In etappe 11 kon hij zich voor het eerst echt laten zien. Samen met dertien andere renners, waaronder onder meer Romain Bardet, zat Tolhoek in de vlucht van de dag. Twee zware klimmen lagen te wachten, maar op de eerste klim moest Tolhoek al lossen. Geen superdag. Ook voor de andere vluchters niet. De Zeeuw kwam als 59e over de meet.

Ruimte

In de achttiende etappe van de op zijn eind lopende Vuelta was het opnieuw raak. Tolhoek zat in de vroege vlucht met veel grote namen. De groep van twintig renners kreeg alle ruimte van het peloton en dus kreeg Tolhoek de kans op een goed resultaat in de etappe met vier cols. Op 32 kilometer van de streep moest hij een groepje met de uiteindelijk etappewinnaar laten gaan, maar op zijn eigen tempo kwam Tolhoek zeer knap als negende over de streep, op slechts anderhalve minuut van de winnaar.


https://twitter.com/LottoJumbo_road/status/905800169651884033
https://twitter.com/LottoJumbo_road/status/905820924431216640

Aanvallers

Een dagje aanvallen kon Tolhoek wel bekoren, want ook in de negentiende etappe zat hij erbij samen met ploeggenoten Lobato, Bouwman en De Tier. Met die laatste smakte hij in de eerste etappe nog op het asfalt. Deze rit was er echter meer eentje voor de aanvallers, zoals Thomas De Gendt die de etappe ook op zijn naam schreef. Tolhoek kwam als achttiende over de streep.

In de laatste bergrit, de monsteretappe naar de Angliru, hield Tolhoek knap stand. Het talent kwam als 34e over de streep op bijna 8.30 minuut achter winnaar Contador.

Trots

Een zwaarder debuut in een grote ronde dan deze had bijna niet gekund. 21 hectische, zware etappes, vijftig gecategoriseerde beklimmingen, een zware val, 3324 kilometer en 84 uur fietsen verteerde de 23-jarige Zeeuw goed. Tolhoek steeg van plaats 192 naar plaats 28 in het algemeen klassement. Dan mag je trots zijn en val je in hartje Madrid je ouders op deze manier in de armen:

https://twitter.com/LottoJumbo_road/status/906948192121626625

Door: Marijn van den Berge