Kindergemeenteraad gaat beslissen over nieuwe speeltuin Kruiningen

Foto: Pb

Op woensdag 31 oktober beslissen alle kinderen uit de groepen acht van de drie Kruiningse basisscholen tijdens de kindergemeenteraad 2018 hoe de nieuwe speeltuin op de hoek van de Boerhaavestraat en Pasteurstraat in Kruiningen er uit komt te zien. Dat meldt de gemeente Reimerswaal.

De leerlingen van de groepen (zeven en) acht uit Kruiningen zijn op dit moment druk bezig met de kindergemeenteraad van 2018. Een van de speeltuinen in het dorp – die op de hoek van de Boerhaavestraat en Pasteurstraat – is nodig aan vervanging toe. Eerder dit schooljaar zijn de kinderen met het project begonnen op het gemeentehuis.

Ze kregen hier eerst van burgemeester Van Egmond uitleg over hoe een gemeente werkt. Hierna hebben ze allemaal een rondleiding gekregen, waarbij ze zelfs een kijkje mochten nemen in het gemeentearchief! Aan het einde van het gemeentehuis-programma hebben alle klassen uitleg gekregen over hun opdracht als echte kindergemeenteraad.

De kinderen hebben als opdracht gekregen om een besluit te nemen over het inrichten van het speeltuintje op de hoek van de Boerhaavestraat en Pasteurstraat. Dit speelterrein is aardig versleten en wordt daarom helemaal vernieuwd. De kinderen mogen helemaal zelf beslissen hoe de nieuwe speeltuin gaat worden. Net als in de echte gemeenteraad doen ze dat in verschillende partijen, vier in totaal. Dit komt goed uit, want er zijn ook vier verschillende groepen (zeven en) acht in Krabbendijke.

Vanuit al die partijen is (net als in de echte politiek) een vertegenwoordiging gekozen, die vanuit elke partij een raadsfractie vormt. Elke partij heeft een eigen leverancier, met allemaal verschillende speeltoestellen. Daarnaast mochten de kinderen met hun eigen toestellen nog een ontwerp maken, van hoe die speeltuin met hun toestellen er dan uit moet gaan zien. De afgelopen weken hebben de partijen de ideeën verder uitgewerkt en tijdens de raadsvergadering op woensdag 31 oktober gaan de raadsfracties met elkaar in debat om te kijken welke leverancier en welk ontwerp het uiteindelijk gaat worden. ‘s Middags worden de laatste puntjes op de i gezet en worden alle presentaties en plannen afgerond. Hierbij krijgen ze niet alleen hulp van een eigen ambtenaar per fractie, maar elke fractie krijgt ook een echt raadslid mee ter ondersteuning. ’s Avonds wordt dan de knoop doorgehakt en winnen eigenlijk alle kinderen. Een mooie nieuwe speeltuin met allemaal coole speeltoestellen komt er immers sowieso.