De stranding van CSCL Jupiter bij Bath heeft een letterlijk diepe indruk achtergelaten.

Foto: Leo den Heijer

Een vertegenwoordiger van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft onderzocht wat eventueel de schade is aan archeologisch erfgoed na de stranding van de Jupiter.

De gids van de Archeologische Werkgroep Nederland, afdeling Zeeland is hiervoor het slik op gegaan. Iets wat mensen ,zonder gids met een gedegen kennis van het gebied, absoluut niet moeten doen in verband met het risico van drijfzand.

Door de mensen van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland werd gevreesd dat er archeologisch vindplaatsen vernietigd of beschadigd zouden. Na een eerste voorlopige inspectie leek dit in ieder geval mee te vallen.
De schade aan de stortsteenwand die de oever moet beschermen is wel aanzienlijk. Als een 366 meter lang zwaar beladen containerschip met problemen met de besturing aan de grond loopt, dan laat dat een flinke afdruk achter.

De plek waar het schip aan de grond liep heeft een enorme schade aan de stortsteenwand die de oever moet beschermen.

Door de inpact van het enorme schip is de stortstenen wand met de onderliggende constructie behoorlijk beschadigd en is het er achter liggende slik omhooggeduwd. Het slik is daarna nog eens hoger opgestuwd door de sleepboten, die het achterschip van de CSCL Jupiter opzij duwden, zodat de boeg naar het oosten draaide.

Aan de oostkant is het slik , door het duwen van de sleepboten om het schip te draaien, hoog opgestuwd.

Duidelijk is de schade aan de stortsteen dam te zien, met takken en de onderwand van textiel.

Een containerschip dat op dezelfde plek vaart als maandag de CSCL Jupiter.

Foto’s en informatie: Leo den Heijer