Gezamenlijke subsidie voor vijf Zeeuwse natuurorganisaties

Foto:

Vijf Zeeuwse natuurclubs die ieder apart subsidie kregen, krijgen vanaf nu een gezamenlijke subsidie die ze moeten verdelen.

Tot dusver kregen IVN-natuureducatie, Terra Maris, Het Zeeuwse Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en het Nationaal Park Oosterschelde afzonderlijk van elkaar subsidies van de Provincie. Met ingang van dit jaar krijgen zij één gezamenlijke subsidie, niet alleen om te voorkomen dat er overlap zit in de afzonderlijke activiteiten van de verschillende organisaties maar juist om elkaar te versterken.

Thema’s

Onder de noemer ‘De Zeeuwse Natuur: beleef, beweeg en leer’ geven ze de samenwerking vorm via twee thema’s, te weten: Kind & Natuur (voor 0- tot 16-jarigen) en Natuur & Gezondheid (voor volwassenen, waaronder met name ook ouderen). Met de twee thema’s worden twee ambities nagestreefd: ‘Alle kinderen naar buiten!’ en ‘Vitaal door Zeeuwse vitamine groen!’

Startsein

Kinderen vormen een belangrijke doelgroep van het nieuwe samenwerkingsverband. Daarom gaf gedeputeerde Schönknecht op maandag 26 februari 2018 het startsein voor dit unieke samenwerkingsverband samen met leerlingen van de Vrije School Zeeland. Dat deden ze door samen een fruitboom in wijkboomgaard Sprenckweide te planten. Met deze plantactie zijn insecten/bijen een handje geholpen en kunnen de leerlingen van dichtbij observeren hoe fruit van bloesem tot vrucht gevormd wordt.

Jaarplan

‘De Zeeuwse natuur en het Zeeuwse landschap zijn bijzonder. Een bron van ontspanning, beleving en activiteiten voor de Zeeuw, een magneet voor toeristen uit binnen- en buitenland. De Zeeuwse natuur doet goed: de vrijheid, de zeelucht, de dynamiek en de ruimte.’ Zo staat het in het eerste jaarplan van De Zeeuwse Natuur, een vergaande samenwerking tussen Zeeuwse natuurorganisaties die zich bezighouden met educatie en voorlichting óver en promotie ván de Zeeuwse natuur.