Dit doet het waterschap om natuurijs te bevorderen

Foto: Pb

Met de aankomende vorstperiode in het vooruitzicht neemt Waterschap Scheldestroom maatregelen om natuurijs mogelijk te maken. “We werken graag mee om in een vorstperiode ijsplezier mogelijk te maken.”

“De instellingen van de gemalen passen we aan volgens het draaiboek ‘peilbeheer meerdaagse vorst’. Dat betekent dat we waterpeilen zo veel mogelijk op gelijk niveau houden door de gemalen regelmatig kleinere hoeveelheden water te laten afvoeren. Op deze manier blijft het verschil tussen de waterpeilen klein waardoor water op het ijs of lucht onder het ijs zo veel mogelijk voorkomen wordt”, aldus het waterschap.

De organisatie geeft ook een waarschuwing: “Schaats veilig! Natuurlijk is het ieders eigen verantwoordelijk om het ijs op te gaan. We adviseren om in ieder geval niet dicht in de buurt van gemalen te schaatsen. In een straal van 100 meter van een gemaal ontraden we om het ijs te betreden. Daarnaast is het verstandig om ook uit de buurt te blijven van duikers en stuwen omdat het ijs rondom deze kunstwerken zwakker kan zijn. “