Tolhoek laat zich zien in loodzware, koude en kletsnatte elfde etappe van Ronde van Spanje

Antwan Tolhoek
Antwan Tolhoek
Foto: Team Lotto Jumbo

Antwan Tolhoek heeft zich voor het eerst echt kunnen laten zien in de Ronde van Spanje. De wielrenner uit Yerseke, die bezig is aan zijn eerste grote ronde, zat in de kopgroep van de loodzware, koude en kletsnatte elfde etappe.

De 187,5 kilometer lange etappe kreeg pas met nog zo’n 137 kilometer te fietsen een kopgroep met veertien renners, waaronder Tolhoek. De renner van LottoNL-Jumbo toonde zijn vorm al door in de eerste week veelvuldig in de groep der favorieten, met onder meer Chris Froome, Alberto Contador, Vincenzo Nibali en zijn eigen kopman Steven Kruijswijk, te finishen. Dit ondanks de pijn die hij nog steeds ervaart vanwege een harde val in de eerste etappe.

Met aan het einde van de etappe twee zware klimmen op het programma, was het een uitgelezen mogelijkheid voor Tolhoek om zijn klimtalent te kunnen laten zien. De voorsprong was aan de voet van de klim echter nog maar een minuutje, vanwege het harde werk van het Orica-Scott van Esteban Chaves, die tweede staat in het algemeen klassement.

Terwijl de kopgroep langzaam uiteen viel, kon Tolhoek vrij goed mee, maar na zo’n drie van de dertien klimkilometers op de eerste klim moest de Zeeuw een groepje van vier renners met onder meer Romain Bardet en Igor Anton laten gaan. De verschillen waren klein en dus werd hij twee kilometer later, 38 kilometer voor de finish, opgeslokt door het peloton. Tolhoek kon vanwege zijn inspanningen niets meer betekenen voor Kruijswijk.

De etappe werd gewonnen door Miguel Lopez, terwijl Froome, Nibali en Wilco Kelderman de rest van de klassementsrenners op een hoop reden. Froome breidt zijn voorsprong in het klassement uit, terwijl Kelderman een enorme slag slaat. Tolhoek kwam als 59e over de meet en zakte in het algemeen klassement van plaats 43 naar plaats 47

Tekst: Marijn van den Berge