Dit bedrijf uit Yerseke staat in de MKB Innovatie Top 100 2018

Foto:

Shellfish Protection is behaalde recent de elfde plaats in de landelijke MKB Innovatie Top 100 2018. Oesterkweker Nico Boertjes van Shellfishprotection werkt aan een oplossing voor de oesterboorder-plaag.

Oesterkwekers in Zeeland kampen al jarenlang met een ware plaag. Een zeeslak, de oesterboorder, zorgt voor sterfte van 90% van de (jonge) oesters. De slak, afkomstig uit Japan, boort letterlijk een gaatje in de oester waardoor deze sterft. De oestersector staat hierdoor onder grote (financiƫle) druk. Maar oesterkweker Nico Boertjes van Shellfishprotection heeft een oplossing.

Op ingenieuze en gepatenteerde wijze scheidt hij met een speciaal ontwikkelde kor slakken van de oesters. De slakken komen terecht in een opvangbak terwijl de oesters op de bodem achterblijven. Uit onderzoek van Hogeschool Zeeland blijkt dat een perceel van 50.000 m2 na een lange dag slakken vangen geheel oesterboordervrij is.

Het is nu zaak dat elke oesterkweker deze oplossing toepast, staat te lezen op de site van de MKB Innovatie Top 100 2018. Shellfishprotection verhuurt de korren daarom aan andere oesterkwekers. Er is dus geen hoge investering nodig. Inmiddels is er ook interesse vanuit het buitenland voor de oesterboorderkor. De onderneming heeft ook een slimme oplossing voor de gevangen oesterboorders. In plaats van lege mosselschelpen te kopen worden nu lege oesterboorderschelpen gebruikt om oesterbroed (zeer jonge oesters) te vangen. Van vervelende plaag naar nuttige grondstof dus.